Amstelveen – Urbanuskerk

De Urbanuskerk in Amstelveen stamt uit 1875. In die tijd is de kerk gebouwd op houten funderingspalen. Deze zijn toendertijd niet diep genoeg geplaatst; de zandlaag waarop deze palen rustten was niet stabiel genoeg. Hierdoor is de kerk in de loop der tijd gaan verzakken. In de jaren '60 van de vorige eeuw is de toren van de kerk al eens voorzien van een nieuwe fundering. Dit bracht vervolgens problemen mee voor de rest van de kerk. Doordat het voorste gedeelte stabiel was en de rest geleidelijk verder zakte, ontstonden er scheuren in de kerk en werd het gebouw onstabiel.

DS Bouw heeft de vloer onder de kerk totaal vervangen en heeft hierbij nieuwe funderingspalen in de grond aangebracht waarop het gebouw nu rust. Deze palen zijn dieper de grond in gebracht dan de vorige palen, waardoor ze nu wel op een stabiele zandgrond rusten. Het bijzondere aan deze situatie was dat de vloer in de kerk zelf helemaal in tact is gebleven. Onder de gewelven is er grond verwijderd om een bruikbare werkruimte te creëren, van waaruit de nieuwe palen zijn gedrukt en de betonvloer is gestort. Tijdens de werkzaamheden was er in de kerk zelf niets van de werkzaamheden te zien. De oude details van de kerk zijn dus ook helemaal intact gebleven.