Berkel en Rodenrijs – O.L. Vrouw Geboorte kerk

De Onze Lieve Vrouw Geboorte Kerk in Berkel en Rodenrijs was ernstig aan het verzakken door paalrot. Op een aantal plekken was schade ontstaan in het metselwerk van de gevel en de gemetselde bogen van het dak. Om verder verzakken en constructieve schade aan een kerk in Berkel en Rodenrijs te voorkomen, is een nieuwe verlaagde keldervloer aangebracht met 149 drukpalen.

Om echt constructieve schade te voorkomen, moest de fundering van de kerk in Berkel en Rodenrijs worden hersteld. 

Gekozen is voor trillingvrij funderingsherstel middels drukpalen, die aan een nieuwe betonnen keldervloer hydraulisch en computergestuurd de grond in worden gedrukt. Tijdens het drukken wordt de kracht continu gemonitord en geregistreerd. Aan het eind is er een compleet sonderingsrapport van elke paal  gemaakt en is ook de precieze draagkracht van iedere paal bekend.

Het herstel van de fundering van een dergelijk bouwwerk vereist specifieke maatregelen. De hele operatie is daarom voorbereid in bouwteam, met onder meer constructeur, aannemer, architect en opdrachtgever. Werkwijze bij dit funderingsherstel was dat de oude souterrainvloer is weggehaald en dat de kelder is verdiept. Vervolgens is er een werkvloert van circa 50 mm gestort en zijn er inkassingen gemaakt in de bouwmuren. Die zijn circa 50 cm breed, met tussenruimtes van eveneens circa 50 cm. Op de werkvloer is vervolgens een nieuwe gewapende constructievloer van 350mm dik gestort. Door de inkassingen staat het gebouw op die nieuwe constructievloer. Pas daarna zijn de nieuwe palen aangebracht. Die zijn de grond in geperst met hydraulische vijzels, die gebruikmaken van het gewicht van de vloer en het daarop afsteunende gebouw.

Bekijk hier het volledig artikel dat Bouwwereld heeft gepubliceerd over dit project. (klik voor vergroting)

 

Voorafgaand aan en tijdens de bouwwerkzaamheden heeft RTV Rijnmond een reportage gemaakt over de problemen van de kerk: